Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti
COĞRAFİ DURUMU
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ve İran arasında denize kıyısı olmayan Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olup, Azerbaycan’ın ülkemiz ile tek kara sınırını oluşturmaktadır.
Türkiye tarafında Dilucu, Nahçıvan tarafında ise Sederek Gümrük Kapıları yer almaktadır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Nahçıvan Şehri ile Türkiye/Iğdır Şehir Merkezi arası mesafe yaklaşık 160 km’dir. Dilucu/Sederek Sınır Kapıları yaklaşık olarak orta noktada bulunmaktadır.
İKLİM
Karasal iklime sahiptir. Yazlar sıcak, kışlar soğuktur. Ilık geçen ilkbahar ayları yağışlı, sonbahar ise kuraktır.
Isı Ortalaması: Yaz aylarında ısı 40-45 dereceye yükselebilmekte, sert kış şartlarında ise –25 dereceye kadar düşebilmektedir. Gece-gündüz ve yaz-kış ısı farkı büyüktür.
NÜFUS, DİL ve DİN
Toplam Nüfus:452.800 (28 Ocak 2018 tarihi itibariyle)
Resmi Dil: Azerbaycan dili
Din: Nüfusun %99,9’u Müslümandır.
NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NDEKİ YABANCI TEMSİLCİLİKLER
Yabancı Diplomatik Temsilcilik olarak Türkiye Başkonsolosluğu mevcuttur.
TURİZM
Nahçıvan’da gezilebilecek tarihi ve turistik yerler: Nahçıvan tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış kadim bir yerdir. Bu bakımdan gezilebilecek tarihi yapılar bulunmaktadır.
Bunlardan bazıları şunlardır: Mümine Hatun Türbesi, Yusuf Küseyir oğlu Türbesi, Nahçıvan Han Sarayı, Nuh Peygamberin Kabri, Karabağlar Mimarlık Kompleksi, Aza Köprüsü, Nahçıvan Came Mescidi, Ordubad Came Mescidi.
Kuran’ı Kerim’de kıssası geçen Ashab-ı Kehf’in mağarasının Nahçıvan’da olduğuna inanılmaktadır. Bu mağara Nahçıvan’a gelenlerin başlıca ziyaret mekânları arasında yer almaktadır.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde Ordubad Rayonu’nda bulunan Gemikaya ve civarında yapılan arkeolojik çalışmalarda tarihi M.Ö. 5.000’lere ait olduğu düşünülen resim ve yazılar bulunmuştur. Bu yazı ve resimler Nahçıvan’daki insan yerleşimlerinin çok eskilere dayandığının kanıtı olarak sunulmaktadır. Ayrıca Hz. Nuh’un gemisinin son olarak Gemikaya dağına geldiği ve zaman içinde burada taşlaştığı ileri sürülmektedir.
Sağlık Turizmi:
Nahçıvan’da astım hastalarının tedavisine yönelik olarak Duzdağ Fizyoterapi Merkezi bulunmaktadır.
Nahçıvan’a nasıl gelinir?
Nahçıvan’a ulaşımın en kolay yolu Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Nahçıvan arası seferleridir. Iğdır Havaalanı’nın açılması ile birlikte, havayolu ile Iğdır’a intikal edip, Iğdır üzerinden karayolu ile Nahçıvan’a gelinmesi de mümkündür. Iğdır-Nahçıvan arasında düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Dolayısıyla karayolu ile Iğdır’a, oradan da Nahçıvan’a gelmek de ayrı bir alternatiftir.
Azerbaycan Hava Yolları (AZAL) Nahçıvan-Bakü arasında seferleri vardır. Yabancılar için ücret 70 Manattır (yaklaşık 43 ABD Doları).
NAHÇIVAN’IN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLER
Nahçıvan tarih boyunca yetiştirdiği devlet ve ilim adamları, sanatçılar, mimarlar, şair ve edebiyatçıları ile ön plana çıkmıştır. Bunlar arasında ilk akla gelenler Azerbaycan’ın Umum Milli Lideri merhum Haydar Aliyev ve hâlihazırdaki Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’dir.
Nahçıvan Şehri’nde Haydar Aliyev Müzesi bulunmaktadır. Burada Umum Milli Liderin hayatına ilişkin belgeler, fotoğraflar, şahsi eşyaları, hakkında yazılmış kitaplar yer almaktadır.
Mimar Acemi Nahçıvani, devlet adamı/düşünür Fahrettin Hinduşah Nahçıvani, şair/yazar Hüseyin Cavid, âlim Nasiruddin Tusi, yazar Celil Memmedkuluzade, yazar/tiyatro sanatçısı Memmed Said Ordubadi, ressam Behruz Kengerli, şair Mehmet Araz’ı da bunlar arasında saymak mümkündür. Günümüzde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin üst yönetiminde birçok Nahçıvanlı isim yer almaktadır. Nahçıvan’da doğan ancak daha sonra İstanbul’a giderek20’inci yy Türk sanatının en büyük ressamlarından biri olarak ün kazanan İbrahim Safi (Safiyev) de Nahçıvan’ın yetiştirdiği en büyük değerlerdendir.